Zonder voorafgaandelijke schriftelijke toestemming van de Vriendenkring Treinbestuurders Kortrijk mag niets uit deze website voor andere doeleinden worden gebruikt dan het doel waartoe deze website werd opgericht.
De personen op de foto’s zijn ervan op de hoogte dat de foto’s die tijdens de activiteiten van de vriendenkring worden genomen, bestemd zijn voor publicatie op deze website en hebben daartoe hun stilzwijgende toestemming gegeven. Zij kunnen deze toestemming ten allen tijde herroepen.
Ontstaan uit het Sint-Elooisfonds van de vroegere "Werkplaats voor Dieseltractie" (WDT) en ondertussen omgevormd tot "Technische Onderhoudspost" (TOP) is de Vriendenkring van de Treinbestuurders van Kortrijk (VTK) actief sinds januari 2004.
Dat toenmalige St.-Elooisfonds stond in voor de organisatie van het St.-Elooisfeest, het Sinterklaasfeest, de brocante, enz. Daarnaast was er een postzegelclub, een fotoclub en zelfs een heuse toneelgroep actief. Voor de sportievelingen werd later een petanque-, volleybal- en minivoetbalclub opgericht.
Door de afschaffing van de werkplaats en het ouder wordende team van treinbestuurders werd het aantal geïnteresseerden echter steeds kleiner. Door de jaren heen verdwenen dan ook steeds meer clubs en activiteiten. Momenteel telt enkel de postzegelclub nog een paar actieve leden.
Eerste activiteit van de nieuwe vriendenkring was het in januari 2004 organiseren van een Nieuwjaarsreceptie. Op vrijdag 28 mei 2004 werd ter gelegenheid van zijn opruststelling de 'laatste treinrit' van een bestuurder georganiseerd. Tijdens deze 'laatste treinrit' werd de betrokken treinbestuurder op zijn laatste werkdag gevolgd door familie, vrienden en collega's, waarna iedereen welkom was op een bijkomende receptie.
Sindsdien zijn deze 'laatste treinritten' een vast begrip geworden bij de Vriendenkring van de Treinberstuuders van Kortrijk terwijl ook de nieuwjaarsreceptie een vast gegeven is binnen de vriendenkring. Andere vaste gegevens zijn onder meer de familiewandeltocht, de fietstocht voor de beter geoefende wielertoeristende treinbestuurders, de motortocht en het Sinterklaasfeest.
Verder wordt er sinds de oprichting van de vriendenkring ook heel wat aandacht besteed aan het comfort van de treinbestuurders op de 'dode' momenten tijdens hun vertoef in het bestuurdersdepot.
Zo is er iedere week een nieuw nummer van het tijdschrift Humo ter beschikking van de treinbestuurders terwijl er ook elke maand een nieuw nummer van het tijdschrift van de consumentenvereniging Test Aankoop ter inzage ligt. Ook is er een een TV-hoek met bankstel, TV-toestel en kabelabonnement evenals een computer met internetabonnement.
En verder kunnen de werknemers van TCT-Kortrijk ook gebruik maken van de Makro-kaarten van de vriendenkring.
Kortom, de Vriendenkring van Treinbestuurders van Kortrijk is een vereniging die leeft !
Beknopte geschiedenis
© VTK / Nico Callens